TÆT PÅ: Alexander Zorniger

”Aktion Aktion Aktion”. Sådan lyder mottoet fra Alexander Zornigers egen mund. Tyskeren der til dagligt svinger taktstokken i Brøndby IF, har de seneste år taget den danske Superliga med storm. Hans taktik i form af overfaldsfodbold, har revolutionerede måden at spille fodbold på i Danmark. Men hvem er denne tysker, og hvordan har han påvirket Brøndby IF?

Den 50-årige tyske træner startede for alvor sin trænerkarriere i Leipzig i 2012. Her førte han holdet til oprykning i Bundesligaen. Senere i 2015 blev han fyret, men i samme år overtog han cheftræner-posten i Stuttgart, hvor han dog kun nåede et halvt år i klubben. I Maj 2016 annoncerede sportsdirektør i Brøndby IF, Troels Bech, at man har satset på Zorniger som ny træner for vestegnsklubben. Dette har vist sig at være en ikke hell dum beslutning.

Med det samme satte han en tyk streg under hvordan holdet skulle spille og med hvilke spillere. Der var gang i den helt store transferkarrusel i det første transfervindue i sommeren anno 2016. Ubrugelige spillere blev sorteret fra og nye spillere blev budt velkommen. Spillere fra en hylde, som man ikke havde set i Brøndby IF i lang tid. Man hentede blandt andet den tyske ungdomslandsholdsspiller Hany Mukthar i Benfica, Benedikt Röcker og Anthony Jung fra Bundesligaen samt mange andre klassespillere. I mange tilfælde lykkedes disse transfers grundet Zornigers tideligere kendskab til spillerene.

Holdet var sammensat som ønsket ifølge Zorniger, og nu skulle hans spillestil integreres. Med mottoet ”Aktion Aktion Aktion”, vidste de håbefulde fans fra sydsiden hvad de kunne forvente. Der skulle ske noget på banen, og det skulle være underholdene. Hans grundidéer var lynhurtigt genpres når bolden blev mistet, og med det samme man fik erobret bolden, skulle spillet sættes fremad på førsteberøringen, da det var her modstanderen er sårbare. En spillestil som sætter enorme krav til spillerenes kondition og truppens bredde. Zorniger fik derudover hurtigt skabt et unikt sammenhold i truppen, hvor alle følte sig en del af holdet.

Spillestilen rakte til sølv i Zornigers første sæson i Brøndby IF. En sæson, som udover fascinerende kampe i store dele af sæsonen, samtidig gav håb for brøndby-tilhængerne til den næstkommende sæson. Guldet, som man har sukket efter i så mange år på vestegnen, var nu inde for rækkevide. Siden Laudrup-tiden i 2005 har Brøndby IF ikke været i nærheden af guldet, og det tætteste man kom på guldpokalen var, hvis man nærmede sig trofæskabet hos konkurrenterne FC København.

Nu er tiden dog en anden, hvor brøndby-tilhængerne lige nu både dufter til guldet i Superligaen og en pokaltitel. Alt sammen grundet Zornigers indvirkning på Brøndby IF. Hans kæmpe arbejde i Brøndby IF bærer lige nu frugt, hvor kulminationen uden tvivl ville være guld i Superligaen. Hvis det længe ventede guld havner på Vestegnen, vil Zorniger uomtvisteligt nå helte-status i klubben blandt fansene.

Guld til Brøndby eller ej, så har Zorniger haft en enorm positiv indflydelse på Brøndby IF. Efter sæsoner, hvor klubben blandt andet har været millimeter fra en nedrykning, kan fansene nu se mod lysere tider, og det kan de takke en mand for. Selv er Zorniger dog rolig omkring situationen, som med hans tyske disciplin ikke lader sine spillere komme ud af fatningen i de sidste afgørende kampe.