Fodboldklubber i London

Fodboldklubber i London

Hvis du er fodboldfanatiker, er London utvivlsomt den perfekte rejsedestination. Den engelske hovedstad huser nemlig hele 11 klubber i de 4 bedste ligaer i England, foruden hjemstedet for det engelske landshold: mægtige Wembley Stadium.

Der er således rig mulighed for at se fodbold på høj plan på et væld af forskellige stadions, der alle er præget af den unikke engelske fan-kultur og atmosfære. Samtidigt er London en by, der oser af liv og aktivitet, hvilket blandt andet lægger op til en tur eller to på én af byens utallige ikoniske pubs.

Londons forskellige fodboldhold, store som små, deltager i et hav af kampe og turneringer hver evigt eneste år – her i blandt fremstår det særligt oplagt at rejse til London for at se én af de mange lokalderbys.

Når London-rivalerne krydser klinger, er der netop altid garanti for en kamp med højt tempo, syngende tacklinger, spektakulære mål og drama for alle pengene.

Nedenfor har vi samlet en liste over de allerstørste fodboldklubber i London, så du kan danne dig et overblik over, hvad der kendetegner de forskellige klubbers historie og nuværende status.

Arsenal FC

Arsenal, også kendt som The Gunners, har en særdeles rig fodboldhistorie, hvilket har tiltrukket et massivt antal af fans over hele kloden. De rød- og hvidklædte Arsenal-spillere har igennem årene blandt andet formået at vinde den øverste liga i det engelske fodboldssystem hele 13 gange.

Dertil kan Arsenal desuden pryde sig med at have vundet den famøse FA-Cup et tilsvarende antal gange, hvilket intet andet engelsk hold kan matche.

I de seneste år har The Gunners dog haft sværere ved at genskabe tidligere tiders triumfer, og vi skal faktisk hele vejen tilbage til 2004 for at finde den seneste Premier League-sæson, som endte i Arsenals favør.

Ikke desto mindre er klubben fortsat kendt for at spille offensiv og attraktiv fodbold, når de folder sig ud på det største klubfodboldsstadion i London: Emirates Stadium med plads til over 60.000 tilskuere.

Chelsea FC

Chelsea, der går under tilnavnet The Blues, har i de seneste mange år været den ubestridt mest succesfulde af alle fodboldklubber i London. De kan blandt andet bryste sig med at være den eneste klub i byen med en Champions League-titel i pokalskabet.

Chelseas bemærkelsesværdige succes skyldes blandt andet et drastisk ejerskifte tilbage i 2003. Hvor den russiske rigmand, Roman Abramovich, overtog klubben og sidenhen pumpede store millionbeløb ind i transferbudgettet for at købe opgraderinger til spillertruppen.

The Blues tørner ud på Stamford Bridge, der har plads til 42.000 mennesker og adskiller sig fra de fleste andre London-stadions ved at være bygget helt tilbage i 1877. Her har de formået at vinde ligaen 6 gange, FA-Cuppen 7 gange, samt en pæn række af europæiske turneringer.

Tottenham Hotspur FC

Tottenham er ligesom de to fornævnte klubber yderst populær og som regel med i toppen af Premier League sæson efter sæson. På trods af dette har det har knebet med at vinde trofæer i den seneste årrække, lige såvel som deres seneste triumf i den øverste engelske liga kan dateres til 1961.

Nordlondon-klubben, der i folkemunde går under navnet Spurs, har dog været i gang med at bygge sig gradvist stærkere i løbet af den seneste håndfuld år. Hvilket blandt andet har givet regelmæssig adgang til gruppespillet i Champions League.

Normaltvist har Tottenham spillet sine kampe på det legendariske White Hart Lane. Men da de er i gang med at bygge et nyt stadion og nedrive deres gamle, spiller de for tiden deres hjemmekampe på Wembley.

West Ham United

At se West Ham i aktion er og bliver en stor fodboldoplevelse, selvom The Hammers ikke har været i stand til at måle sig med de tre førnævnte London-rivaler, målt på succes, spillerinvesteringer og trofæer.

Én af grundene til, at West Ham er en unik fodbolddestination, er deres imponerende fanskare, som weekend efter weekend puster sæbebobler udover grønsværen og skråler med på den famøse sang ”I’m forever blowing bubbles”.

The Hammers har haft hjemmebane på Upton Park i størstedelen af deres historie, men i 2016 flyttede de til det forhenværende Olympiske Stadion, der nu går under navnet London Stadium og har plads til omtrent 57.000 tilskuere.

Londons andre klubber

Foruden Arsenal, Chelsea, Tottenham og West Ham, er London som sagt hjemsted for en lang række af andre engelske klubber – heriblandt finder du eksempelvis både Crystal Palace, Fulham FC, Milwall FC samt Watford FC, der har hjemme i forstadsbyen Watford.

Derudover kan både Brentford FC, Leyton Orient FC, Charlton Athletic FC og Queens Park Rangers ligeledes være fantastiske destinationer, hvis du ønsker at se fodbold fra de lidt lavere engelske rækker – her er spillet ofte mere barskt og mindre teknisk, hvilket er charmerende på sin helt egen engelske facon.

Uanset hvad byder de forskellige fodboldklubber i London på noget for enhver fodboldentusiast, og grundet det store antal af klubber kan du endvidere sagtens se flere forskellige kampe på én og samme weekend.

Londons største derbys

Hvis du planlægger en kommende tur til den engelske hovedstad for at se fodbold, kan du som sagt kun tilrådes at planlægge turen efter én af de mange lokalderbys mellem de forskellige fodboldklubber i London.

Herunder er Nordlondon-derbyet mellem Arsenal og Tottenham eksempelvis én af de mest oplagte kampe at vælge, lige såvel som de andre indbyrdes kampe mellem Premier League-klubberne Chelsea, West Ham, Crystal Palace og Watford byder på underholdning i verdensklasse.

Endeligt gør du bestemt også dig selv en tjeneste ved at besøge én af de mindre stadions i byen, såsom The Den, hvor Millwall og deres berygtede fanbase har hjemme, eller Craven Cottage, som lægger et stenkast fra Stamford Bridge og huser Fulham.

Én ting er sikkert, når der står lokalderby på menuen på ét af Londons utallige stadions – begge hold kommer til at have blod på tanden, og det føles som oftest som om, at der er mere end blot 3 point eller et cup-avancement på spil.

Engelsk fodbold er og bliver en uforglemmelig oplevelse, når man får chancen for at opleve det live på stadion – og underholdningen og intensiteten fås ikke bedre end i hjertet af London.