Amerikansk fodbold udstyr – er du klar til en tackling?

Amerikansk fodbold udstyr - NFL

Amerikansk fodbold er sammen med et par andre sportsgrene en af de mest fysiske. Derfor er det essentielt, at spillerne er godt beskyttet.
Denne beskyttelse af spillerne kommer hovedsageligt gennem teknik og udstyr. Der kan nemlig ofte forekomme skader på spillerne, hvis de ikke bruger korrekte teknikker, eller hvis de ikke er iført det nødvendige gear.

Men hvilke skader opstår der egentligt hos disse spillere? Og hvordan er sammenhænget mellem faren for skader og udstyret?

En spillers absolut mest essentielle udstyr er hjelmen. Grunden til dette er den høje risiko for hjernerystelser på grund af den hårde kontakt med andre spillere.
Vigtigheden af hjelme bliver virkeligt tydeligt, hvis man kigger på, hvordan det danske senior landshold i amerikansk fodbold spenderede deres budget i 2013. Her brugte holdet nemlig langt størstedelen af det samlede budget på hjemle, og prisen løb op i 110.000 kroner for hjelme til hele holdet.

Udstyret beskytter spillerne

Det er dog ikke kun hovedet, kraniet og hjernen, der skal beskyttes med amerikansk fodbold udstyr under kampe og træning. Listen over det komplette udstyr kan du se herunder:

  • Hjelm
  • Nakkebeskytter
  • Tandbeskytter
  • Skridtbeskytter
  • Skulderbeskytter
  • Lår-, hofte- og knæbeskytter
  • Handsker

Dette er som regel det udstyr, der bliver brugt af spillerne for at optimere deres sikkerhed.

Amerikansk fodbold (NFL) - Hjelm og bold

Amerikansk fodbold er uden tvivl en meget fysisk og hård sport, og denne barske virkelighed er ved at gå op for mange.
Dette gælder tilskuere, det gælder forældre til juniorspillere, og det gælder især for de spillere, som har spillet på det højeste og mest barske niveau.

Der findes nemlig en række NFL-spillere, der i løbet eller efter deres karriere har udtalt, at hvis de kendte til de sundhedsmæssige risici ved sporten, så havde de aldrig valgt denne sport.
Hos disse topatleter er det primært risikoen for utallige hjernerystelser, som kunne afholde dem fra deres drøm. Derfor kan det ikke understreges nok gange, hvor vigtigt det er at anskaffe ordentligt udstyr (især hjelm), inden man træder på banen.

Udstyret til den offensive og defensive spiller

Når et amerikansk fodboldhold går i offensiven og forsørger at score point gennem field goals eller touchdowns, så er der 11 spillere på rækken. Disse 11 spillere er dog fordelt på seks forskellige positioner.
Det er netop disse positioner, der er med til at afgøre, hvilket udstyr spillerne anvender. Udstyret afhænger nemlig af spillerens funktion.
Hvis vi tager udgangspunkt i holdets quarterback, så er hans primære funktion at kaste bolden. Han vil ligeledes være den person, som oftest modtager bolden i starten af en ’down’, og derved er det også ham, der bliver tacklet oftest. Derfor skal hans udstyr være ekstra beskyttende.

Hvis vi derimod tager en running back, så er opgaven i denne position at løbe, gribe og blokere. Derfor vil man gerne have en hurtig spiller, og hvordan gør man en hurtig spiller endnu hurtigere? Man fjerner noget af vægten i hans udstyr.

Fatale skader er sket, men udviklingen er positiv

Der er til dato kun sket et dødsfald i NFL. Dette skete helt tilbage i 1971.
På trods af de mange skader, der naturligvis stadig forekommer, så er sporten dog på vej i en positiv retning.

Grunden til denne forbedring i sikkerheden er også fordelt mellem teknik og udstyr. Hvis man kigger på hjemlen igen, så bliver disse hele tiden videreudviklet, således at de kan skabe den bedst mulige sikkerhed.
Man ser for eksempel professionelle hjelme, som kan punktere. Grunden til, at det rent faktisk er muligt, at de kan punktere, er, at de indeholder luftpuder. Disse puder er det første til at absorbere slaget, og de skal skabe en mere effektiv beskyttelse af hovedet.