Volleyballregler: Sådan spiller man volleyball

Volleyballregler: Sådan spiller du

Er du også fascineret og underholdt af volleyball? Interessen for denne sport burde kun stige i takt med, at du lærer mere omkring reglerne og sporten.

Dette er en virkeligt underholdende sport, og dette gælder både for tilskuere og spillere, så hvorfor ikke lærer noget mere, så du kan få mest muligt ud af sporten? Igennem denne artikel vil du lære meget mere om volleyballregler. Du kan blandt andet få svar på disse spørgsmål:

  • Hvordan får man point?
  • Hvordan indretter man et hold?
  • Hvordan ser banen ud?
  • Hvordan spilles spillet?

To muligheder for at få point

I volleyball er der to muligheder, hvorpå man kan få point til sit hold.
Den første metode er det, som man i fagtermer kalder ’et kill’. Dette vil sige, at man skyder bolden ned i jorden på modstanderens banehalvdel.
Den anden metode kaldes ’en fejl’. Hvis modstanderholdet foretager en fejl, så vil man ligeledes blive tildelt et point. Der kan blandt andet blive dømt fejl, hvis bolden ryger ud fra banen, eller hvis der bliver anvendt andre kropsdele end arme og hænder til at påvirke bolden.
Her er nogle af de andre mest sete fejl, som giver det modsatte hold point ifølge de officielle volleyballregler:

  • Hvis en spiller griber bolden
  • Hvis man kaster bolden
  • Hvis holdet rører bolden mere end tre gange, inden den passerer nettet
  • Hvis en spiller rører ved nettet under kampen

Nu er der styr på pointene, og derfor er det tid til at kigge på holdene og banen.

Indretning af hold og bane

En volleyballbane måler 9×18 meter, og banen er delt af net, der er 2,43 meter højt. Hver banehalvdel er igen delt af en linje, som befinder sig 3 meter fra nettet. Denne linje inddeler hver banehalvdel i en frontrække og en bagrække, hvilket leder os frem til holdet.

Et volleyballhold er nemlig udstyret med seks spillere på hvert hold. Oftest set vil hvert hold have tre spillere i bagrækken og tre spiller i frontrækken.

Sådan spiller man volleyball

Du har nu styr på, hvordan man får point, hvordan du sætter et hold, og hvordan banen ser ud. Så du er næsten klar til at spille, her får du dog lige et par tips til, hvordan volleyballregler er med til at styre slagets gang.

Ligesom i tennis, så startes spillet med en serv. Der serves bagved baglinjen, hvor en spiller kaster bolden op i luften og slår til den med hånden.
Når spillet er i gang, så må hvert hold røre holden tre gange, inden den skal sendes over nettet. En enkel spiller må dog kun røre bolden én gang, før en anden spiller skal have kontakt til bolden.

En trend i sporten, som man ser ganske ofte, er, at når holdet modtager bolden, så vil den i løbet af den første eller anden berøring bliver ført hen imod nettet, hvorefter den vil blive sendt imod modstanderens banehalvdel.

Ud fra denne korte artikel burde du have en langt større indsigt i volleyballreglerne, så du selv er klar til at spille eller blot til se en kamp i TV.