VM i fodbold 2022 – derfor er det kontroversielt

Den 21. november 2022 nærmer sig med hastige skridt. Her går VM i fodbold nemlig i gang. Det er en spændende sportsbegivenhed, der altid samler en masse danskere foran fjernsynet. Som altid sidder de fleste danskere med et lille håb om, at der vil gentage sig et mirakel som til EM i 1992.

Danmark er da også kvalificeret til at spille til VM sammen med prominente fodboldnationer såsom England, Portugal og Italien. Derfor er der også lagt op til spænding fra start til slut. Hvis du gerne vil være med til at se de mange kampe, og hvem der bliver verdensmester i fodbold i år 2022, kan du finde TV oversigt VM 2022 lige her.

Disse kampe skal Danmark spille

Som altid er det sjovest at se sit eget land spille. Selvom du måske har favoritspillere på de øvrige landshold, er der bare noget folkekært over at se det danske landshold være på banen. Derfor vil du måske også gerne vide, hvornår Danmark skal spille. Indtil videre har det danske landsholds følgende kampprogram:

  • Den 22. november kl. 14.00 mod Tunesien
  • Den 26. november kl. 17.00 mod Frankrig
  • Den 30. november kl. 16.00 mod Australien/Peru

Hvis du derfor gerne vil heppe på de danske drenge, er det altså på disse tidspunkter, at du skal sidde klar foran fjernsynet. Medmindre du altså er en af de heldige, der har fået billet i Qatar.

Et kontroversielt VM

Måske synes du, at du allerede har hørt rigtigt meget om det kommende VM? I hvert fald i forhold til at det slet ikke er gået i gang. Det skyldes, at VM bliver holdt i Qatar i år, hvilket mange ser som en kontroversiel beslutning.

Der findes to overordnede grunde til dette. For det første ser mange valget af Qatar som et eksempel på, hvor korrupt Det Internationale Fodboldforbund, FIFA, er. For det andet er mange mennesker utilfredse med de arbejdsforhold, som Qatar byder netop de gæstearbejdere, der har arbejdet for at VM kunne afholdes.

En korrupt beslutning

Det er bestemt ikke nogen nyhed, at VM skal afholdes i Qatar. Det blev allerede besluttet helt tilbage i år 2010. Her blev beslutningen truffet af de 22 mænd, der dengang udgjorde bestyrelsen i Det Internationale Fodboldforbund.

Beslutningen undrede mange, da Qatar netop havde fået en af de dårligste evalueringer i forhold til de øvrige lande, der havde ansøgt om tjansen. Desuden har Qatar heller ikke nogen tradition for at være en fodboldnation, hvilket fik folk til at undre sig yderligere.

Dengang var det en offentlig hemmelighed, at ansøgerne skulle bejle til bestyrelsesmedlemmerne personligt, hvis de ville være værtsland. Senere kom der også dokumenter frem, der viste, at et af FIFA-repræsentanternes børn havde modtaget en overførsel på svimlende to millioner euro.

Denne overførsel havde fundet sted, lige inden Qatar blev udvalgt som værtsland.

Horrible arbejdsvilkår for migranter

Senere hen skiftede kritikken af Qatar dog karakter. Omkring år 2015 begyndte folk at være mere bekymret for migranterne, der skulle opbygge stadioner og anden infrastruktur i Qatar.

Det kom frem, at migrantarbejderne havde horrible arbejdsvilkår. Blandt andet er flere migrantarbejdere døde under bygningen. Faktisk har avisen The Guardian kunne afsløre, at siden 2010 har hele 6500 migrantarbejdere har mistet livet i forbindelse med byggeriet.

Stor kritik fra mange sider

De forfærdelige arbejdsvilkår har fået fagforeninger og menneskerettighedsorganisationer op af stolen for at kritisere både Qatar og FIFA. Herhjemme har både det danske herrelandsholds såvel som DBU også kritiseret arbejdsforholdene i Qatar. DBU’s administrerende direktør har endda udstedt en pressemeddelelse, hvori han kritiserede forholdene og opfordrede til et yderligere pres mod Qatar.

Selvom andre problematiske stater tidligere har afholdt VM, tyder meget altså på, at VM 2022 bliver et af de mest kontroversielle verdensmesterskaber i fodbold nogensinde.