VAR – Systemet som deler vandene – Godt eller skidt ?

VAR dommere i VAR-Rummet

Video Assistant Referee, eller blot VAR, har efterhånden gjort sit indtog i fodboldverden. I den brede fodboldbevidsthed var VM 2018 i Rusland startskuddet til bekendtskabet med den nye teknologi. Holdningerne er mange og forskelligartede – kendelserne ligeså. Forud for denne sæson blev VAR hermed også implementeret i vores egen lille andedam, Superligaen. Et stort spørgsmål trænger sig efterhånden på; ødelægger VAR fodbolden, som vi elsker den?

I Superligaens seneste runder og før grundspillets afslutning, har netop VAR-kendelser været heftigt debatteret i fodboldverden. Store danske klubber har været involveret i store dramaer omkring VAR – især en kamp mellem AGF og FCK – og det har igen sat gang i diskussionen. Kritikerne mener, at VAR trækker alle følelser ud af fodboldspillet, mens teknologiens tilhængere hænger deres hat på vigtigheden af korrekte dommerkendelser. Hver enkelt situation kan dissekeres i en uendelighed, men temaet fortjener at blive behandlet på et mere overordnet og principielt plan.

Netop denne modsætning er ikke nødvendigvis et nyt fænomen i sportens verden. I takt med, at pengene bliver af astronomisk karakter, stiger vigtigheden af en fair og retfærdig afvikling. Drømmescenariet er selvsagt en verden, hvor enten dommerne eller reglerne lægger op til nul fejlkendelser. Tanken er dog utopisk, da især offside-reglen er noget nær umulig at håndhæve, da stadigt hurtigere situationer afgøres af få millimeter.

Grundidéen med VAR er at give dommeren en bedre forståelse af en given situation, som i teorien, vil lede til lavere rate af fejlkendelser. Problemet i dag, som jeg ser det, er den meget inkonsekvente linje, dommerstanden holder. Rent principielt er VAR udelukkende et system, der skal ses på med lovende øjne, men for, at det skal fungere i fodbold, skal responstiden sættes gevaldigt ned, samtidigt med, at der bliver udstukket klare og utvetydige retningslinjer. På den måde kan vi sikre en større andel af korrekte kendelser – og samtidigt undgå at frustrere alverdens fodboldfans i processen.

VAR fungerer på nuværende tidspunkt ikke efter intentionen. Ofte er fans og seere i vildrede selv EFTER, at selve VAR-situationen er overstået. Netop denne distance og manglende kongruens kan ende med at ødelægge det smukke ved fodbolden – nemlig følelserne. Det er dog vigtigt at have den langsigtede idé for øje, nemlig at eliminere kampafgørende fejlkendelser.

Til syvende og sidst skal man minde sig selv om, at en frustrerende fejlkendelse mod sit hold oftest sker på baggrund af et lovbrud.