VAR kommer til Superligaen

VAR, eller Video Assistant Referee, spillede en stor rolle til sommerens VM slutrunde, hvor Frankrig løb med mesterskabet, efter en finalesejr på 4-2 over Kroatien. Til slutrunden blev der dømt intet mindre end 335 gange henover turneringens 64 kampe. Det var ikke alle afgørelser der gik lige flydende, men FIFA mener at der var en utrolig  lav fejlprocent. Systemet er da også blevet taget i brug i både Serie A og Bundesligaen, hvor der overordnet set er tilfredshed, selvom der stadig er knuder der skal udredes i brugen af systemet.

Og systemet får omtrent et år til at blive bedre, før den danske Superliga også tilføjes til listen over turneringer, hvor der bliver brugt VAR. DBU, Spillerforeningen og Superligaklubberne er nemlig nået til enighed omkring at tage det i brug fra sæsonen 2020/2021, med de børnefejl det så kan medføre. For der er ingen tvivl om, at systemet ikke er perfekt. Fra fansiden kan det være forvirrende at stå på stadion, og vente på en afgørelse, som man ikke ved hvad indebærer. For som tingene er nu, er det ikke alle steder, hvor man ved på stadion, hvad det er der bliver tjekket for, når dommeren går hen til den lille skærm på sidelinjen.

Men overordnet set, er det i de flestes interesse at minimere fejldomme i sporten. Når et mål i en Champions League kvalifikations kamp kan være forskellen på om klubkassen modtager 150 millioner kroner, så er der ikke meget kærlighed til overs for den dommer der tager den forkerte beslutning.

Nu skal det siges, at VAR ikke nødvendigvis resulterer i at alle domme tjekkes i en fodboldkamp. Dertil sker der simpelthen for mange ting henover en kamp. Men det er netop derfor det kun er ved mål og mulige straffespark det tages i brug. Skulle man bruge det hver alle frispark, hjørnespark etc., ville det være ligesom NFL, hvor den effektive spilletid ville være langt lavere. Her kan det tage op til fire timer, at se en kamp med en times spil, hvor der reelt set kun spilles omtrent 10 minutter og 43 sekunder. Det er én af de scenarier man vil undgå i europæisk fodbold. 

VAR har stadig en masse børnefejl men meldingerne fra Bundesligaen og FIFA har været positive. Men i Serie A har der været lidt flere kontroverser med det i den første sæson. Så om systemet er klart, og om de danske fans er klar til systemet, bliver spændende at se om et års tid. Ingen tvivl om, at der skal være en tilvænningsperiode for både dommere, spillere og fans. Men kan det reducere antallet af fejlagtigt givne eller underkendte mål, og kan det minimere straffespark der snydes for, eller dømmes forkert, så kan det alt i alt blive en positiv oplevelse. Men der er bestemt stadig visse børnesygdomme.