Prudhomme: Min rejse fra fan til Tour de France-direktør

Christian Prudhomme har taget en stor rejse for at ende på toppen af Tour de France-hierarkiet. Nu deler han sin historie der går fra stor fan til stor cykelpersonlighed.

Ifølge Cycklingnews.com har Christian Prudhomme delt et brev, hvor han fortæller om sin færd fra cykelfan til direktør for verdens største cykelløb. Franskmandens far var stor cykelfan, og i hjemmet i Paris kørte TV’et eller radioen altid med cykling. Hans første minde er fra Ardennerklassikerne, med journalisten Luc Varenne i den belgiske radio.

– Han havde den her fantastiske måde at formidle på. Stigningerne i Liege-Bastogne-Liege blev livagtiggjort, når han fortalte. Et sandt eventyr for en ung dreng som mig, der sad klistret til radioen ved de afgørende passager, skriver Prudhomme ifølge Cycklingnews.com.

Han faldt for alvor for cyklingen i 1969, hvor han oplevede Eddy Merckx vinde Touren, mens navnkundige Luis Ocana, Bernard Thevenet, Bernard Hinault og Raymond Poulidor fyldte etaperne med underholdning.

– Man kan takke Touren for at jeg blev journalist. Det var min drøm, og jeg arbejde stenhårdt for at blive kommentator. I april 2001 kom Jean-Marie Leblanc så til mig, mens jeg arbejde hos France Televisions. Han sagde, at han meget gerne ville have mig som sin efterfølger som løbsdirektør. Inden jeg kunne nå at sige et ord, fortsatte han og sagde, at de havde en anden kandidat, der var bedre egnet lige nu, men en dag ville jeg få min chance. Jeg kan vist ikke sige mig fri for at knibe en tårer efter den udveksling, skriver Prudhomme.

I april 2003, kort før Paris-Roubaix henvendte Jean-Marie sig dog igen til Prudhomme, hvor han forklarede at Daniel Baal ikke ville fortsætte sit arbejde hos ASO-organisationen, hvilket gav en plads til franskmanden i Tour-organisationen.

Han begyndte at arbejde som journalist ved Tour de France og har stille og roligt arbejdet sig op i hierarkiet. I 2007 blev han direktør for Tour-organisationen.

– Jeg har haft store op- og nedture som løbsdirektør, men det vigtige ved Touren er at den samler folk i Frankrig og i resten af verden. Det er en meget vigtig begivenhed, og det er en kæmpe ære at stå i spidsen for det hele, fortæller han til Cycklingnews.com.

Den 58-årige franskmand er nu i gang med endnu en Tour de France, og der er intet der tyder på, at den passionerede cykelentusiast er på vej mod pension.