Japans ”Uncle Olympics” er død

Den 92-årige superfan er død. Han har deltaget i samtlige olympiader siden 1964, men får altså ikke opfyldt drømmen om at opleve OL i hjemlandet i 2020.

14 sommer-olympiader. Så mange blev det til for Naotoshi Yamada, der drømte om at opleve atleterne på nært hold en sidste gang, når OL afholdes i Tokyo i 2020. Den drøm braste, ifølge NHK, da han åndede ud den 9. marts efter problemer med hjertet.

Yamada kunne ellers have sluttet ringen på smukkeste vis. Han deltog i sit første OL som fan, da Tokyo var vært i 1964 og blev gennem de følgende mange år kendt som ”Olympic Ojisan” som betyder Olympiadens bedstefar. I vestlig presse blev han kendt som ’Uncle Olympics.’

Han bar altid en særegen guldhat og rød jakke, som gjorde ham nem at finde blandt de tusindvis af fans på lægterne til diverse sportskonkurrencer, og det karakteristiske smil er gået verden rundt, når han er blevet fanget af alverdens kameraer under begivenhederne.

Den 92-årige japaner nåede vidt omkring i sin fankarriere. Han besøgte således byerne Tokyo, Mexico City, München, Montreal, Moskva, Los Angeles, Seoul, Barcelona, Atlanta, Sydney, Athen, Beijing, London og Rio de Janeiro til de forskellige olympiader.

I et interview med Reuters i oktober forklarede Yamada, at han drømte om at opleve Tokyo-legene i 2020, og det ville være en kulmination på alle årene som OL-fan. Den drøm sluttede desværre den 9. marts 2019, lidt over et år inden OL begynder.

Yamada var bosat i Tokyo og drev forskellige forretninger. Han blev en national kendis og en sand mediedarling over årene. Superfanen blev født i 1926 og opbyggede en succesfuld fabrik, mens også investeringer i hoteller og ejendomme gjorde, at han havde råd til at følge OL-festen rundt i hele verden.

OL i Tokyo starter officielt den 24. juli og løber frem til den 9. august 2020. Værtskabet blev fordelt ved en IOC-ceremoni i 2013, hvor også Istanbul og Madrid havde lagt billet ind på begivenheden.

Det samlede budget for begivenheden ligger mellem 98.000.000.000 og 110.000.000.000 kroner, og 42 arenaer skal danne rammen om sportsbegivenhederne, så det er selvsagt et enormt arrangement, som Yamada i sidste ende ikke nåede at få med på sin lange liste over OL-oplevelser.