Ishockeyregler – Alt hvad du skal vide

Ishockeyregler: Sådan spiller du

For det utrænede øje kan ishockey virke som en kaotisk sport, men i ishockey er intet overladt til tilfældighederne, og denne artikel vil klæde dig bedst muligt på til at kunne forstå denne sport, som bliver spillet i store dele verden. Læs også om Ishockey nyheder her.

I løbet af artiklen vil du blive klogere på disse elementer af sporten:

  • Banen
  • Kampen
  • Pointsystemet
  • Holdopbygningen
  • Udvisninger
  • Udstyr

Sådan er banen opbygget

Som navnet indikerer, så foregår sporten på is, og banen måler som regel 60 x 25-30 meter. Rundt om den ovale bane finder man glas og træ, som er med til at sikre, at tilskuere ikke bliver ramt af pucken, som ofte kommer flyvende med høj hastighed.

Banen er groft sagt inddelt i tre zoner, som varierer ud fra hvilket holds perspektiv, som du ser fra. Hvis du ser banen ovenfra, så vil den venstre del af banen blive kaldt den defensive zone. Den midterste del af banen kaldes den neutrale zone, og den højre side vil blive kaldet den offensive zone.
På den måde er banen altså inddelt alt efter, hvor man angriber mod mål, og hvor man beskytter sit eget mål.

Zonerne er inddelt via tre linjer. Centralt finder man ”center line”, der markerer midten af banen. På hver side af denne linje finder man en ”blue line”. Fra den blå linje og til målet er den defensive eller offensive zone, og mellem de to blå linjer finder man derved den centrale (neutrale) zone.

Generel information om kampe, point og hold

En ishockeykamp er inddelt i perioder og ikke i halvlege, som man kender fra mange andre populære sportsgrene.
Kampen udspilles over tre perioder, som hver især varer 20 minutter. Imellem hver af perioderne finder man en pause på 15 minutter. Perioderne kan dog ende med at vare en del mere end 20 minutter, da de 20 minutter kun tælles ved effektiv spilletid, hvilket mange også kender for sportsgrene som håndbold og basketball.

Hvis en kamp ender uafgjort, så vil kampen altid gå i overtid og herefter straffeslagskonkurrence. I overtiden er det dog det første mål, som afgør kampen, hvilket nogle vil genkende under navnet ’golden goal’.

Hvert hold har fem markspillere og én målmand på banen, hvis der ikke er nogle spillere udvist. Herudover bliver der ofte udskiftet i kæder, hvilket vil sige, at hele holdet bliver udskiftet samtidig (med undtagelse af målmanden).

Der gives i denne sport point ligesom i mange andre, hvor et mål er lig med et point.

Ishockeyregler

Udvisninger og straffe i Ishockey

Det er muligt at blive udvist i ishockey, ligesom man for eksempel ser det i håndbold. I ishockey varierer mængden af tid dog af forseelsen. Længden på udvisningen er generelt enten på 2, 5 eller 10 minutter, men det er også muligt at dommeren vælger, at spilleren skal sidde ude hele kampen.

Der findes en rigtig lang liste over hvilke forseelser, der resulterer i en straf, og her kan du se en liste over de mest sete forseelser.

  • Slashing
    – Slag med stav
  • Charging
    – Tackling med tilløb
  • Tripping
    – benspænd
  • Roughing
    – Slagsmål mellem spillere

Der er dog også andre forseelser, som ikke medfører direkte straf, men som skaber spilstop. Disse er for eksempel:

  • Offside
    – Denne regel minder om offside-reglen i fodbold, men det er ikke helt det samme. Man dømmer offside ud fra ”blue line”. Her er et eksempel:
    Hvis to angrebsspillene, hvoraf den ene har pucken, skøjter mod modstanderens mål, så skal spilleren med pucken passere den blå linje før medspilleren, ellers vil der blive dømt offside.
  • Icing
    – Icing betyder, at man har pucken på sin egen banehalvdel, hvorefter man skyder den ned bag modstanderens mållinje. Der vil dog ikke blive dømt icing, hvis ens eget hold får fat i pucken før modstanderholdet.

Staven og pucken – de essentielle elementer i sporten

De stave, som bliver anvendt af de professionelle spillere, er fremstillet af komposit og kulfiber, således at den kan holde til denne hårde kontaktsport. Selve bladet på staven krummer, hvilket giver bedre mulighed for at kontrollere pucken.
Hvis en spiller taber sin stav under kampen, så må spilleren gerne samle den op igen, men en anden spiller må aldrig samle staven op.

Pucken er altid sort, så den står i kontrast til den hvide is, hvilket er praktisk for både spillere og tilskuere.
Den er lavet i hård gummi, og den vejer cirka 160 gram.

Med denne information burde du kunne snakke en smule med næste gang, at vennerne diskuterer NHL eller dansk ishockey, og du burde ligeledes kunne forstå en smule mere af, hvad der sker på banen, hvis du ser en ishockeykamp.