Historien om den danske Tour de France vinder: Jonas Vingegaard

Manden i gult, som alle taler om, var langt fra et talent som ung; han har arbejdet på en fiskefabrik, og han er nu én af verdens bedste klatrere og vinder af Tour de France 2022. Men hvordan skete udviklingen? Vi fortæller den forkortede livshistorie om Jonas Vingegaard.

Tror du på Jonas Vingegaard? Så kan du logge ind på bet365 nemid og tjekke deres odds på cykelstjernen.

Ungdom: Langt fra et talent

Jonas Vingegaard blev født i 1996 og begynde at cykle som 12-årig i Thy, hvor han er født og opvokset. Vingegaards forældre har udtalt, at han ikke var det største talent som ungdomsrytter. Han endte aldrig på podiet og måtte se sig slået i hver eneste løb. Faktisk ønskede Vingegaard at stoppe med cyklingen i forbindelse med sit efterskoleophold – men det satte hans forældre heldigvis en stopper for.

Første professionelle kontrakt

I 2016 er Vingegaards cykelevner et helt andet sted, end da han var ungdomsrytter. Han skriver under på sin første professionelle kontrakt med det danske kontinentalhold ColoQuick-Cult.

Imens han kørte for ColoQuick-Cult arbejdede han – ligesom mange andre på holdet – på fiskefabrikken Chrisfish i Hanstholm. Her arbejdede han fra 6 om morgen til klokken 12, hvorefter han tog cykeltøjet på og ramte de nordjyske landeveje.

I 2019 var det slut med kontinentalholdet. Her blev der nemlig banket på hos ét af verdens største og bedste cykelhold.

Turen til verdenseliten

Faktisk blev kontrakten allerede underskrevet i august 2018. Den ene linje blev underskrevet af Jonas Vingegaard. Den anden blev underskrevet af World Tour-holdet Team Jumbo-Visma.

Det startede med en toårig kontrakt fra den 1. januar 2019 til den 1. januar 2021. Denne blev dog forlænget allerede midt i 2020, og den løber nu indtil 2024.

Tour de France 2021

Udover en seriøs lønstigning gav kontrakten med World Tour-holdet også mulighed for at komme helt op på den største scene. Det blev for alvor tydeligt, da Jonas Vingegaard debuterede i Tour De France 2021.

Vingegaard var med som hjælperytter til holdets helt store klassementshåb – Primoz Roglic. Vingegaard holdt sig til i klassementet på de tidligere etaper, hvilket viste sig at være en meget klog beslutning. Roglic styrtede på 3. etape og kom aldrig rigtig tilbage i løbet.

I løbet af de næste etaper klatrede Vingegaard op i klassementet, men havde aldrig en reel chance for at overhale Tadej Pogačar i klassementet. Vingegaard sluttede som nummer to i sin debut i verdens største cykelløb.

Tour de France 2022

Inden Tour De France 2022 var Tadej Pogačar storfavorit, mens Jonas Vingegaard og holdkammeraten Primož Roglič også var podiefavoritter. Jonas Vingegaard vandt dog klart Touren i 2022, efter han satte alle andre favoritter på plads på den sidste stigning på 11. etape efter en voldsom flot præstation hele dagen af hans hold Jumbo-Visma.

Er Vingegaard nu favorit i Touren 2023?

Efter årets sejr er Jonas Vingegaard er nu den største favorit til at rulle ind på ikoniske Champs-Élysées i den gule førertrøje i verdens hårdeste cykelløb i 2023 også. Konkurrenterne bliver formentlig igen kaptajnerne UAE og Ineos.