FCK’s vej til Champions League: Et kig på danskernes chancer

Et af de helt store mål for FCK i denne sæson, er at kvalificere sig til gruppespillet i Champions League

De danske mestre har en lang tradition for at spille europæiske kampe, men det er dog ikke lykkedes for klubben at kvalificere sig til Champions League siden 2016. 

FCK’s vej til det forjættede land

FCK sikrede sig i maj det danske mesterskab, da de slog Brøndby i Parken, og sikrede sig dermed en plads i kvalifikationsspillet til Champions League. Her skal løverne i juli og august forsøge at nå hele vejen til Champions League-gruppespillet for femte gang i klubbens historie. For at gøre det, skal klubben dog igennem tre kvalifikationsrunder og altså seks kampe i alt, hvor der kan komme svær modstand. Heldigvis er FCK seedede, hvilket betyder at de kan styre uden om de sværeste modstandere.

FCK indtræder som danske mestre ind i anden kvalifikationsrunde, hvor en på papiret overkommelig opgave venter. Her skal de danske mestre møde vinderen mellem The New Saints fra Wales og kosovoianske Feronikeli. FCK starter på udebane den 23. juli mens returkampen spilles i Parken en uge senere. Ståle Solbakken ser gode muligheder for avancement til 3. kvalifikationsrunde, og udtaler følgende til FCK’s hjemmeside 

“Det ligner en fornuftig lodtrækning i forhold til de muligheder, der var. Vi ved, at den slags kampe altid er specielle, og alle hold giver deres yderste for at spille deres chance, så vi får intet foræret, uanset hvem modstanderen bliver. Nu skal vi forberede os frem mod de her kampe og Superligaen, og så tager vi den modstander, der kommer, når det ligger fast”

Lige meget hvem modstanderen bliver, er FCK storfavorit til at gå videre til tredje kvalifikationsrunde, hvor sværhedsgraden tager et nøk opad blandt de i alt 20 hold, der vil være tilbage. Her vil FCK med sikkerhed være seedet, og modstanderen kan blive stærke hold som for eksempel de græske mestre fra PAOK, Røde Stjerne fra Beograd i Serbien, Qarabag i Aserbajdsjan eller APOEL fra Cypern.

Klarer hovedstadsklubben sig videre herfra gælder det playoff-runden, som er det sidste skridt inden gruppespillet. Her kan københavnerne risikere modstand fra eksempelvis schweiziske Young Boys, BATE Borisov fra Hviderusland eller Slavia Prag fra Tjekkiet, som FCK mødte i sidste sæsons Europa League. FCK håber selvfølgelig at kvalificere sig, og hvis de gør det, vil målet formentlig være at spille sig videre fra gruppespillet, hvor bookmakerne dog ikke har den største fidus til danskerne. Det er nemlig muligt at finde gavmilde odds 2501 på FCK til at vinde Champions League.

Et kig på FCK’s transfers

Ståle Solbakken har haft en travl sommer indtil videre, hvor FCK har støvsuget Superligaen for profiler. Indtil videre har han således fået tilknyttet Karlo Bartolec, Jens Stage, Sten Grytebust og Victor Nelsson. Sidstnævnte blev angiveligt hentet for omkring 25 millioner kroner i FC Nordsjælland, hvilket er transferrekord for to Superliga-klubber imellem. Derudover har han hentet Carlo Holse på en lejeaftale i Esbjerg, mens talentafdelingen har hentet den 16-årige islænding Hákon Arnar Haraldsson fra IA Akranes.  Desværre for FCK blev Nicolai Boilesen alvorligt skadet i hans ene knæ i en testkamp mod russiske FC Orenburg, hvor de første meldinger går på, at han kan være ude i helt op til 9 måneder. Ståle kan derfor være tvunget til at hente en spiller ind for dække den plads, hvilket han også bekræftede i et interview med BT.

“Vi har Varela, der kan vikariere på den plads. Men det kan sagtens ske, at vi kigger lidt på en venstre forsvarsside. Det kunne godt være en kombination af en midterforsvarer og en venstreback”

Spørgsmålet er om de skal hente en spiller ind permanent, eller om det ville være bedre med en lejeaftale. Sidstnævnte var Ståle ikke afvisende over for.

“Jo, det kunne jeg godt. Hvis der var en mening med det – i form af en købsoption eller noget. Vi vil helst gerne uddanne vores egne spillere”

Overordnet set er nordmanden dog meget tilfreds med hans indkøb indtil videre denne sæson.

“Det er solide spillere. Vi kendte jo alle sammen Bartolec, Nelsson, Stage og Grytebust i forvejen. Vi får ingen overraskelser der. Det har været lidt nemmere denne sommer i forhold til andre transfervinduer, hvor de nye skal lære en masse forskellige ting”

FCK har i øvrigt også haft travlt i svingdøren den anden vej, hvor Aboubakar Keita, Christoffer Monty, Uros Matic, Denis Vavro og Jesse Joronen er blevet solgt. Derudover stoppede William Kvist karrieren mens Michael Lüftner blev lejet ud til Omonia Nicosia.

FCK har haft stor succes med at udvikle unge spillere de seneste år, hvor Robert Skov lige nu er det bedste eksempel. Superliga-topscoreren var fuldstændig forrygende i sidste sæson, hvor han scorede 29 mål i 34 kampe, og var derfor afgørende for FCK’s mesterskab. Hans gode præstationer har dog heller ikke gået ubemærket hen igennem fodboldeuropa, hvor fire Premier League klubber angiveligt skulle være interesseret. Det drejer sig ifølge normalt pålidelige Sky Sports om Tottenham, Wolves, West Ham og Watford.

FCK skal dog tænke sig grundigt om før et salg, da han kan vise sig at være afgørende for FCK’s chancer for at nå til gruppespillet. Hvis det lykkedes dem at nå til gruppespillet, vil det nemlig indbringe dem en kæmpe økonomisk gevinst. Da løverne sidst nåede til gruppespillet i Champions League, opjusterede klubben forventningerne til årsregnskabet med 200 millioner kroner, og det er nok også i det leje vi kan forvente FCK vil ligge i igen, hvis de kvalificerer sig.

Spørgsmålet er så hvad Robert Skov selv vil, men det kan være en motivation for den 23-årige kantspiller at blive i FCK og derved få mulighed for at spille Champions League til næste sæson. FCK vil formentlig være seeded i det fjerde seedningslag, hvis de kvalificerer sig, og kan i så fald risikere at løbe ind i Europas bedste hold. Her kan de risikere at havne i en såkaldt dødspulje, hvor et eksempel kunne være FC Barcelona, Dortmund og Inter. Da vi ikke kender alle holdende endnu, er det dog svært at spå om hvem FCK skal møde, men det bliver utroligt spændende at følge løvernes vej til Champions League, og om vi også får Robert Skov at se i København i næste sæson.