De seneste uger har DBU (Dansk Boldspil Union) og kvindelandsholdet i fodbold været i konflikt. Det har blandt andet betydet, at Danmark har måttet aflyse en VM-kvalifikationskamp mod vores svenske naboer.
Der er dog nu indgået en midlertidig aftale, så de danske kvinder kan spille videre i kvalifikationen til det næste verdensmesterskab. Men fremtiden er lige nu ikke til at spå om for de danske fodbold-kvinder. Det er nemlig ikke usandsynligt, at der vil komme straffe fra både UEFA og FIFA i kølvandet på den aflyste kamp mod Sverige.
Men hvad er det egentligt, som DBU og spillerne på kvindelandsholdet er så uenige om, at det er nødvendigt at aflyse en officiel landskamp? Her får du et hurtigt overblik over stridigheden.
Kvinderne har stor succes
Ved sommerens EM fik danskerne for alvor øjnene op for det danske kvindelandshold i fodbold. Med flot spil og hårdt arbejde spillede de danske fodboldkvinder sig helt i finalen, som de dog tabte mod værtsnationen Holland. Det var en imponerende indsats, som sparkede gang i en enorm folkelig interesse for kvindefodbolden i Danmark.
Danmark var ellers langt fra favoritter til at klare sig så godt i turneringen. Så havde man spillet på de danske kvinder som finaledeltager inden turneringen, var der rigtig gode odds og store gevinster at hente. Nu hvor kvindelandsholdet igen er klar til at gå på banen, kan du altså igen spille på dansk succes, hvis du ikke nåede det sidste gang. Du finder de bedste bookmakere og online casinoer, som altid giver høje odds på kvindelandsholdet kampe her.
Men kvinderne kommer på hårdt arbejde, og konsekvenserne af konflikten er endnu ukendt. For selvom det danske kvindelandshold igen er klar til at spille kvalifikationskampe for Danmark, er de to parter stadig ikke nået frem til en endelig aftale om løn og arbejdsforhold.
Er det arbejde at spille på landsholdet?
Uenigheden bunder i, at Spillerforeningen, som forhandler på de danske spilleres vegne, vil have DBU til at anerkende sit ansvar som arbejdsgiver for landsholdspillerne. Men det vil DBU ikke være med til. Siden er konflikten også kommet til at handle om aflønningen af spillere, som er udtaget til kvindelandsholdet. Den store uenighed mellem spillerne og forbundet resulterede i, at kvalifikationskampen mod Sverige blev aflyst, da forhandlingerne angiveligt brød helt sammen.
I september udløb den forrige aftale mellem DBU og kvindelandsholdet i fodbold. Det er en forlængelse af denne aftale, som der stadig ikke er opnået enighed om. Forhandlingerne er derfor stadig i gang. Siden er en delaftale kommet på plads, så kvindelandsholdet igen kan stille op til kamp. Men det er nu uvist, hvor længe der går, før parterne bliver enige om endelig aftale, som alle er tilfredse med. Det er samtidig uvist hvilke eventuelle sanktioner, der vil komme fra UEFA og FIFA.