Conte og Eriksen. Et match made in hell?

Christian Eriksen - Inter - Coppa Italia

Ved januar-vinduets udgang tager vi et kig på Christian Eriksens situation i den hæderkronede italienske fodboldbastion, Inter – FC Internazionale Milano.

For blot et år siden var den danske midtbanejuvel en af fodboldverdens mest feterede og eftertragtede varer. Stort set alle Europas storklubber blev sat i forbindelse med den ydmyge fynbo, og kun de sidste knaster med Daniel Levy og José Mourinhos Tottenham var i vejen for skiftet til den absolutte verdenselite.

En stor del af fodboldeuropa måbede således, da det stod klart, at storsatsende Inter Milan endte med at vinde Eriksens gunst. Nuvel, lønnen, cirka 56 millioner kroner årligt, har givetvis spillet en rolle. Der måtte dog ligge andet og mere bag. Spørgsmålene trængte sig på. Hvor var Real Madrid og Barcelonas interesse forsvundet hen? Hvorfor ville Eriksen væk, og vigtigst; hvad var bestyrelsesformand Marotta og cheftræner Antonio Contes overordnede plan med danskeren?

Vi spoler tiden tilbage til sommeren 2019. Christian Eriksen har spillet sin hidtidigt bedste Premier League-sæson under Mauricio Pochettino i Tottenham. Alt syntes fryd og gammen, men pludseligt detonerede Eriksen og hans agent (Martin Schoots, red.) en vaskeægte transferbombe. Eriksen ville forlade Tottenham – angiveligt for at vinde titler.

Efterhånden som sommeren gik, døde diverse rygter dog – og tvivlen meldte sig. Ville Eriksen overhovedet kunne fremtvinge sin egen afgang? Et billede af et klodset stykke kommunikationsarbejde bredte sig. Den danske playmaker havde taget munden for fuld, og var nødsaget til at blive i Tottenham. Han nægtede fortsat at forlænge sin aftale i det nordlige London.

Tottenhams sæsonstart var, som bekendt, ikke tilfredsstillende – og i december fik Pochettino sparket. Eriksen spillede færre minutter efter sommerens ballade, og som konsekvens deraf, faldt hans niveau. Mourinho blev, til manges overraskelse, overrakt roret og januar-vinduet 2020 syntes at være Eriksens endeligt i den engelske metropol.

Dagene gik, og det stod mere og mere klart, at Eriksens formodede drømmedestinationer ikke ville materialisere et konkret bud. Real Madrid havde Paul Pogba og Donny van de Beek længere oppe på ønskelisten, og Inter lignede længe førerhundene. Milaneserne realiserede drømmen og færdiggjorde deres blockbuster-transfer. Et stort anlagt fotoshoot i Milanos Scala-opera blev stablet på benene, og forventningerne blandt Interisti var således tårnhøje til ’Il Danese’.

Vinter-transfervinduet 2021 er netop lukket. Længe har diverse fodboldeksperter været overbeviste om Christian Eriksens afgang fra Norditalien. Så sent som i december fortalte Marotta da også, at Eriksen var til salg – og ville blive solgt i januar. Nu befinder vi os i begyndelsen af et forår, hvor Eriksen skal cementere sin status som en af verdens bedste midtbanespillere. Men hvorfor har det ikke fungeret for danskeren i sit hidtidigt første år hos de blåsorte?

Da Inter fyrede den tidligere manager, Luciano Spalletti, og gjorde Antonio Conte til en af verdens bedst betalte trænere, var det med høje forventninger. Inter skulle igen være en magtfaktor i europæisk fodbold – en positionering, de ikke har haft siden den legendariske Triplete-sæson i 2009-2010.

Contes system passer dog ikke umiddelbart til Christian Eriksens fodboldmæssige spidskompetencer. Conte ynder at benytte sig af løbestærke, defensive og boldfaste midtbanespillere. Eriksens flair og mere frie tilgang til det smukke spil, kom fra dag ét på kant med Contes stil. Inter-træneren har længe udset sig Nicoló Barella, Arturo Vidal og en kombination af Marcelo Brozovic og Roberto Gagliardini som sine foretrukne midtbaneslidere.

En kombination af Italiens hårde program og de specielle corona-omstændigheder har dog åbnet døren på klem for Eriksen. Danskeren scorede et sublimt frisparksmål mod bysbørnene fra AC Milan – og blev dermed matchvinder i kvartfinalen af Coppa Italia. Conte kvitterede med en startplads mod Benevento i Serie A, og Eriksen blev af mange anset som kampens spiller i 4-0-sejren mod Pippo Inzaghis mandskab.

Derfor er Eriksens endt i en form for karrieremæssig limbo, hvor hans primære (og eneste) mål må være at bide tænderne sammen, og kæmpe for pladsen i Inter. Hvis fynboen lykkes med sit projekt, er det blot endnu en blåstempling af Eriksens i forvejen flotte karriere.

Slutteligt er spilletid til Christian Eriksen uforbeholdent Landsholdets største mulighed for succes til EM på hjemmebane til sommer.