Analyse: Derfor roterer Liverpool sine spillere så meget

Vil Jürgen Klopps rotationer fortsat give mening?

Siden nederlaget til Tottenham tilbage i efteråret, har Liverpool manager Jürgen Klopp været den manager i toppen af den engelske Premier League, der har roteret mest af alle managers. Profiler som Coutinho, Mané, Firmino og Mo Salah har, trods flotte præstationer, måtte affinde sig med Klopps rotationsprincip i efterfølgende kampe. Givetvis er rotationen indført med henblik på at holde benene friske i det travle engelske juleprogram.

Med en samlet score på 33-7 siden det sviende 1-4 nederlag på Wembley mod Tottenham, kombineret med 7 sejre og 3 uafgjorte, må vi erklære Klopps rotationer for en succes. Den flotte stime led dog et lille knæk i weekendens Merseyside derby mod bysbørnene fra Everton, hvor Liverpool måtte nøjes med 1-1 hjemme på Anfield. En kamp hvor Liverpools akilleshæl, Dejan Lovren, igen trak overskrifterne ved at begå et tåbeligt straffespark. Således smed de røde en  sejr væk i en kamp de ellers kontrollerede fuldstændig. Klopp fik efter derbyet heftig kritik for at have bænket både Coutinho og Firmino i kampen, samt for at tage Premier Leagues topscorer Mo Salah ud efter 67 min. trods føringen på daværende tidspunkt blot var på 1-0.

Siden kampen har det været meget omdiskuteret, hvorvidt Klopp prioriterede forkert, og om den karismatiske tysker undervurderede byens derby, med henblik på at spare profiler til midtugens kamp. I aften tager Liverpool imod West Bromwich Albion hjemme på Anfield. Atter en kamp, hvor vi må formode, at der vil blive roteret.

Nye toner fra Jürgen Klopp

Jürgen Klopp har aldrig været kendt for at være en træner der roterede sine spillere meget i Tyskland. Og i sine to første sæsoner i England har det også været en fast kerne af spillere, der har spillet hver gang. Tidligere har dette måske mere været af nød end lyst, da Liverpools reserver simpelthen har været for svage i forhold til startelleveren.

Når der så pludselig roteres så ofte, så handler det om, hvorvidt holdet er indstillet på den konstante rotation. Man skal fx aldrig underkende stabilitet på et fodboldhold. Chelseas vej til mesterskabet sidste år var et glimrende eksempel på, at en nærmest uændret start-ellever kan bringe succes i Premier League.

Omvendt kan vi heller ikke komme udenom, at Liverpool er ubesejrede siden nederlaget mod Tottenham i oktober. Ligeledes har holdet bevæget sig op på den Champions League-givende 4. plads i ligaen, samt kvalificeret sig til 1/8-finalerne  i Champions League.

Så hvis man kigger på statistikkerne har Klopp i den grad bevist, at hans rotation har virket, idet han flere gange har skiftet op mod 6 positioner til hver kamp, og stadig scoret over 3 mål i gennemsnit. Uagtet det skuffende resultat i weekendens kamp mod Everton.

Hvad gør Klopp, når LFC rammer det evigt travle juleprogram

Kun Klopp kender planen for Liverpools juleprogram, imens vi andre blot må spekulere i, om hans taktik pludselig vil ændre sig. Så længe at rotationsprincippet giver sejre og point på kontoen, bør Klopp fortsætte ufortrødent. Derfor bliver de næste par kampe afgørende for, hvor meget han tør rotere over julen.  Klopp udtaler selv, at alle hans spillere skal holde sig klar de kommende par uger (Echo), hvilket tyder på, at rotationerne vil fortsætte.

Hvem spiller mod WBA?

I aftenens opgør er vores bud at både Phillippe Coutinho og Roberto Firmino spiller fra start, da disse blev sparet imod Everton. Dog  forventer vi i stedet at se enten Sadio Mané eller Mo Salah på bænken, til fordel for Oxlade-Chamberlain eller Daniel Sturridge.

I den defensive del står Klopp med noget færre alternativer. Ikke nødvendigvis hvad angår den defensive midtbane, hvor Klopp kan skifte mellem Gini Wijnaldum, Emre Can, Kaptajn Jordan Henderson og rutinerede James Milner. Men hvad angår den forsvarskæden har Klopp under hele sit trænerembede haft markante udfordringer. Og her ser Liverpool også sårbare ud.

Klopp har absolut ingen luksusproblemer i den bagerste kæde. Derfor forventer vi ingen rotation her til aftenens kamp. Trænerens valgmuligheder er desuden begrænsede efter Joel Matip og Alberto Moreno er dømt ude de kommende uger med skader. Liverpools fans må derfor krydse fingre for, at kroatiske Dejan Lovren har begået sin sidste bummert – i hvert fald for i år.

Den samlede vurdering af Klopp’s rotation er, at det klæder den tyske manager at have taget ved lære af sidste års kritik. Her gik Liverpool totalt i stå efter jul, og vandt kun 1 kamp i de første 10 kampe i 2017.

Ydermere blev tyskeren kritiseret for, ikke at have en ordentlig plan b, når modstanderen havde luret det konstante presspil. Et presspil der krævede enormt meget energi fra spillerne, der op til jul sidste år havde spillet alt for mange kampe, og dermed ikke kunne udleve taktikken på banen.

En lærestreg blev til en genistreg, og hvis Liverpool kommer helskindet igennem juleprogrammet, må man bøje sig for tyskeren og erkende, at hans rotationstaktik for alvor har givet pote.

Og så må man forvente, at der bliver handlet defensivt ind til januar. Det kan være altafgørende for Liverpools top 4 ambitioner i denne sæson.