Nu får kineserne også glæden af norsk topfodbold

Det er ingen hemmelighed, at asiater og i særdeleshed kinesere er vilde med fodbold. Over de senere år har kinesiske fodboldklubber investeret milliarder af kroner i at udvikle sig og hente europæiske og sydamerikanske stjernespillere til det store land ude mod øst.

Det er dog langt fra kun de kinesiske klubber, som de kinesiske tilskuere har stor glæde ved at følge. Mange af de største ligaer i Europa er også yderst populære, og i flere lande er spilletidspunkterne for kampene rykket frem, så de passer bedre med tidsforskellen mellem Europa og asien. Nu får kineserne så også chancen for at se norsk fodbold, da streamingtjenesten Dongqiudi har købt rettighederne til at vise det i Kina til udgangen af 2021 sæsonen.

Gambling er populært, men ulovligt

Gambling branchen er i stor fremgang i disse år, og specielt spil på eliteserien odds i Norge har mærket denne øgede interesse. Det er ligeledes heller ingen hemmelighed, at kineserne er vilde med spil, selvom det er ulovligt i Kina og i mange andre asiatiske lande. Det afholder dog ikke kineserne fra at spille alligevel, og mange tager ofte turen til Macau, Hong Kong og sågar Nord Korea for at søge lykken på lovlige casinoer.

Uanset om kineserne kan spille på fodboldkampe eller ej, så er fodbold utrolig populært, og man kan nærmest døgnet finde en tv-kanal, der viser en fodboldkamp fra et sted i verden. Man behøver ikke nødvendigvis at sidde tv skærmen for at se fodbold, mange vælger nemlig at streame fodbold og andre sportsgrene direkte på mobilen.

Lille aftale, men store muligheder

Aftalen, som det norske fodboldforbund og klubbernes organisation har indgået med Dongqiudi, løber som sagt frem til udgangen af 2021 sæsonen, og giver knap 2 millioner norske kroner til de norske klubber. Det er et forholdsvist lille beløb i en fodboldverden, hvor mange af de allerbedste spiller nemt tjener sådan et beløb hver uge.

Det er dog nok ikke udelukkende penge, som der blev skelet til, da aftalen blev underskrevet. Ideen og håbet med aftalen er nok nærmere den enorme eksponering, som de norske klubber og norsk fodbold generelt vil blive udsat for blandt de mange kinesiske fodboldfans.

Håber på kinesiske investeringer

Det er almindeligt kendt, at flere og flere europæiske fodboldklubber bliver opkøbt af pengestærke asiater og folk fra rige oliestater. Det er dog nok ikke lige det, de norske klubber satser på med denne aftale, men mere at de kinesiske klubber i højere grad er tilbøjelige til at vende næsen mod nord, når de skal hente nye spillere.

Dongqiudi har eftersigende 40 millioner aktive brugere, så der er enorme muligheder for hele det norske samfund for at få ubetalelig reklame ved for første gang at sælge rettigheder til at vise norsk topfodbold uden for Europa. Ikke kun fodboldklubber kan få gavn af denne aftale, men også det norske erhvervsliv kan muligvis drage nytte af den, da der uden tvivl vil komme mere fokus på Norge fra det umættelige kinesiske marked.