Atleter terper sig til en karriere uden for banen

Siden Erhvervsakademi Aarhus i 2012 lancerede en særlig uddannelse for elitesportsfolk er antallet af studerende fordoblet. Forsvarspiller Mads Agesen fra Randers FC og Kasper Risgård fra AaB er to af de 17 professionelle atleter på uddannelsen.

Et stigende antal elitesportsfolk fra hele landet uddanner sig på en særlig fleksibel akademiuddannelse i international handel og markedsføring med fokus på salg på Erhvervsakademi Aarhus. Siden opstart for to år siden er antallet af studerende fordoblet. Uddannelsen er indrettet efter spillernes aktive sportsliv og hver studerende har en mentor tilknyttet.

”Vi strækker os ekstra meget for at hjælpe sportsfolkene igennem, da vi ser det som en samfundsopgave at sørge for, at denne faggruppe får en uddannelse, de kan falde tilbage på, når deres sportskarriere lakker mod enden,” siger markedschef og underviser Brian Kruse Jacobsen fra Erhvervsakademi Aarhus.

31-årige Mads Agesen fra Randers FC er en af de studerende på uddannelsen.
”Tanken om at uddanne mig sideløbende med min sportskarriere opstod for flere år siden, da jeg manglede indhold i min hverdag og kunne begynde at se enden på min fodboldkarriere. Det er rart at blive udfordret og samtidig have nogle studiekammerater på samme vilkår,” fortæller Mads. For nylig scorede han et ti-tal til eksamen i faget markedsanalyse og markedsføring.

”Det kræver disciplin og planlægning af sin tid, og man skal være indstillet på at bruge en del fritid på det, men underviserne er gode til at støtte os og tager hensyn til, at vores sport kommer i første række,”

Studerende fra hele landet

Ishockeyspiller Michael Eskesen fra SønderjyskE kommer ligesom mange af de andre studerende langvejs fra. Michael bor i Odense, træner i Vojens og læser i Aarhus. Geografien betyder tilsyneladende ikke så meget, hvis man virkelig vil det. Fleksibiliteten og hjælpsomme undervisere har været afgørende for hans valg af uddannelsessted.
”Der er en stor forståelse for, at vi kan være nødt til at skubbe undervisningsdage og eksamener, hvis vi skal spille kamp. Underviserne støtter os på bedste vis i at kunne klare både professionel sport og uddannelse,” siger han.

Foldbold varer ikke evigt

På uddannelsen er også 31-årige Kasper Risgård. Han er superligaspiller for AaB, nybagt far til to og et godt eksempel på, at bold og bøger godt kan kombineres.
”Som fodboldspiller i Danmark er man nødt til også at tænke på, hvad der skal ske efter fodbolden. Det kan godt være svært at pejle sig ind på, hvad man skal. Jeg har jo ikke lavet andet end at spille fodbold på fuldtid siden jeg var 20 år. Men fodbold varer jo ikke evigt, og derfor giver det mig ro at vide, at jeg nu er i gang med en videregående uddannelse,” siger Kasper. At kombinere spillerkarriere, studie og familieliv er indimellem hårdt, men ikke umuligt, forklarer Kasper.
”På grund af travlhed med bl.a. Europa League-kampe har jeg haft lidt svært ved at følge med i studiet her i efteråret. Men jeg har indhentet det forsømte ved at Skype med underviseren. Uden den fleksibilitet var det nok ikke gået.”

Masser af uddannelsesmuligheder

Som 35-årig stopper mange topspillere deres karriere og skal tænke på, hvad de så skal lave. Derfor er det ifølge direktør Rasmus N. Haagensen fra 4player positivt, at så mange atleter er begyndt at boge den. Spillerforeningernes uddannelsesprojekt, Study4player, har de seneste syv år rådgivet og hjulpet elitesportsfolk i gang med en uddannelse.
”Heldigvis er uddannelse kommet på dagsordenen i mange professionelle klubber og der eksisterer mange fleksible uddannelsesmuligheder til professionelle atleter,” siger han.

Dakta

For at sikre, at flere elitesportsudøvere får en videregående uddannelse lancerede Erhvervsakademi Aarhus i samarbejde med spillerforeningerne og Study4player i 2012 en tre-årig akademiuddannelse i international handel og markedsføring med fokus på salg. Uddannelsen gennemføres som en kombination af onlineundervisning og fysisk undervisning. Læs mere om uddannelsen.